Чим займається КП «ПЕТРІВКА-АГРО»

«Щоб основний ресурс громади – земля – працював на її мешканців», – так вказано у звіті комунального підприємства «ПетрівкаАгро». Нам стало цікаво дізнатися більше про це, відносно нове, комунальне підприємство, яке діє на території Гадяччини.

Отже, КП «Петрівка-Агро» заснували на 14 позачерговій сесії Петрівсько-Роменської сільської ради
восьмого скликання, 11 листопада 2021 року.
Основною метою діяльності підприємства є розвиток сільського господарства, вирощування сільськогосподарських культур, надання допоміжних послуг у сільському господарстві, спрямовані для задоволення інтересів громади та досягнення економічних і соціальних результатів з метою одержання прибутку для наповнення місцевого бюджету Петрівсько-Роменської громади.
Статутний капітал – 5000 гривень. До речі, підприємство працює без залучення коштів з бюджету сільської ради. Для функціонування у 2022 році брали поворотну фінансову допомогу у ПП «Новатор-Агро» (120 000 грн), а також у ПП «Юхименко Агро» (50 000 грн) (допомогу повернули із перших прибутків). Окрім цього, у 2021 році отримали благодійну допомогу на розвиток підприємства – 219 000 грн.
Згідно звіту за перший рік роботи, підприємство обробляє 52 га землі, має середній заробіток із гектара 8500 гривень (30-40% від нормативно-грошової оцінки). Дохід склав 990 223 гривні. У 2022 році вирощували картоплю, сою, соняшник.
Паралельно із роботою, взяли участь у конкурсі міні грантів «Курс на незалежність» із проектом «Пасіка громади». І отримали грант 12 тисяч євро. Завдяки цим коштам придбали 100 вуликів і усе інше, необхідне для пасіки, додатково з’явилося три нові робочі місця.
Проте і на цьому не зупинилися – у 2024 році знову подали заявку на грантовий конкурс. Цього разу планують облаштувати дві теплиці. Це дасть змогу працевлаштували ще трьох людей: «Ці теплиці плануємо встановити в селі Березова Лука, де маємо в постійному користуванні земельну ділянку, площею 4 га. Місце розташування ділянки досить хороше, зовсім поряд знаходиться водяна свердловина, підведена електроенергія, доступна логістика (до Миргорода 30 км).
У теплицях хочемо вирощувати городину: цибулю, часник, моркву. А вже на наступний рік почнемо вирощувати ще й помідори та огірки», – розповідає директор комунального підприємства Олександр Ященко.
До речі, підприємство позиціонує себе, як соціально відповідальне. Тому частину продукції безкоштовно передаватиме у дитсадки та школи. Із минулого медозбору поділилися медом. Надалі ж, передаватимуть і вирощені у теплицях овочі, адже впевнені у їх екологічності, а отже користі. Решту ж отриманого майбутнього урожаю можна буде придбати на наших місцевих ринках.
Також ми вирішили проаналізувати більш глибоко діяльність підприємства і ознайомитись із закупівлями за останній кілька місяців:
3900 грн – пістолет для розсади (2 шт), купили у ФОП Ганущак (Вінницька обл..)
625 грн – лічильник холодної води у ФОП Бутко;
2180 грн – цукор (100 кг) купили у ФОП Лябах (Охтирка);
70404 грн – бензин А-95 (1000 л) і дизельне паливо (500 л) закупили у ТОВ «БВС РИТЕЙЛ»;
3698 грн – агрохімічна продукція (7 одиниць) закупили у ФОП Сімонова (Запорізька обл..);
13818 грн – агроволокно і сітка для затінення закупили у ФОП Сімонова (Запорізька обл..);
2000 грн – міцелій грибів (2 шт) купили у ТОВ «СМ Агро»;
956 542,60 грн – послуги, пов›язані з виробництвом сільськогосподарської продукції (проса соняшника, сої (договір уклали із ФГ «Юхименко Агро», м. Гадяч);
10000 грн – послуги трактора надавав ФОП Шиян (с. Березова Лука);
7210 грн – сітка для затінення (придбали у ФОП Рубежанська, м. Кривий Ріг);
23 520,37 грн – послуги автокрана та трейлера надає ПАТ «Укрпромтехсервіс» (м. Гадяч);
12000 грн – тара та інвентар (240 одиниць), купили у ФОП Ткачук, м. Гадяч;
19 250 грн – транспортні послуги надає ТОВ «ЕКО ТЕК ГРУП», м. Київ;
9100 грн – систему автоматичного утворення туману купили в ТОВ «ЕКО ТЕК ГРУП», м. Київ;
25000 грн – будматеріали купили у ФОП Удовиченко (м. Гадяч);
72000 грн – будматеріали, придбали у ТОВ «Вентиляторний завод Горизонт»;
40000 грн – запасні частини до легкових автомобілів (80 одиниць), придбали у ФОП Журавель, м. Гадяч;
2400 грн – консультаційні послуги з аудиту надавало ТОВ «Феодал», м. Львів;
98000 грн – послуги з розробки документації та надання консультаційних послуг надавав ФОП Гармаш (м. Полтава);
98000 грн – послуги з адвокатської діяльності надало АО «Юридичний Альянс»;
4685 грн – конструкційні матеріали для вуликів (255 одиниць) закупили у ФОП Журавка (м.
Кропивницький).
Плани на найближче майбутнє у підприємства більш ніж грандіозні – утримання ВРХ і створення
ферми (власна переробка сировини, виготовлення масла, сиру, йогуртів та сметани), розвиток свинарства із подальшою переробкою м’яса у готову продукцію, будівництво цеху по виробництву комбікормів (для власних потреб і для продажу), олійниця (виробництво олії, макухи, а також переробки відходів у паливні пелети). І, якщо усе це втілиться в життя, то для громади це буде значним плюсом.
Підготувала О.Кириченко

Фото ілюстративне.

Джерело