602 злочини скоїла Росія проти медіа та журналістів за два роки й чотири місяці повномасштабної війни

Джерело: Детектор медіа
Станом на 24 червня, за даними ІМІ, в Україні загинули 82 медійники, 10 із них – під час виконання професійної діяльності

За два роки й чотири місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 602 злочини проти журналістів і медіа в Україні. Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

За травень — червень 2024 року ІМІ зафіксував три злочини проти медіа та журналістів, які вчинила Росія: викрадення медійників та закриття медіа внаслідок війни РФ проти України.

Внаслідок російської агресії на фронті протягом місяця загинули ще двоє медійників, які захищали Україну:

  • Ірина Цибух — парамедикиня медичного батальйону «Госпітальєри». Працювала менеджеркою Департаменту регіонального мовлення Суспільного, на «Громадському радіо» працювала гостьовою редакторкою та журналісткою. Загинула 29 травня під час ротації на харківському напрямку.
  • Арсен Федосенко — капітан, фотограф Медіацентру Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України. Загинув 10 червня на фронті на Харківщині внаслідок важкого поранення від влучання КАБа.

Станом на 24 червня, за даними ІМІ, в Україні загинули 82 медійники, 10 із них — під час виконання професійної діяльності.

Крім того, Інститут масової інформації дізнався про перебування з 20 серпня 2023 року в російському полоні адміністратора чату українського телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна» Владислава Гершона. Він один з адмінів телеграм-каналів окупованого Мелітополя, яких масово окупанти затримали торік. Усіх затриманих того дня звинувачують за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

Також ІМІ дізнався, що в полоні росіян 2022 року побував журналіст із Луганщини Володимир Мартинов. Як він розповів, росіяни викрали його 10 грудня 2022 року з власного будинку. Вивезли до Луганська, де протримали «на підвалі» 18 діб. За словами журналіста, за весь цей час до нього жодного разу не прийшли слідчі, його не допитували та не висували обвинувачень. Відпустили його 28 грудня. З часом йому допомогли виїхати з окупованої території. Зараз він живе в столиці Косова Приштині за програмою для українських журналістів та працює як журналіст-фрилансер.

Володимир має підозри, що окупантам його здав знайомий, з яким вони мали суперечки й розходилися в поглядах.

Про тимчасове припинення мовлення на час воєнного стану повідомила сумська телекомпанія «СТС». Таке рішення пов’язане з відсутністю реклами, скороченням штату через евакуацію частини працівників та мобілізацію.

Зазначимо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 235 українських медіа вимушені були закритися, релокуватися, припинити мовлення.

Нагадаємо, у травні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 16 випадків порушень свободи слова. 

Фото: ІМІ