Довіра до Зеленського значно впала в кількох країнах Європи та Північної Америки, – опитування Pew Research Center

Джерело: Детектор медіа
Лише в семи країнах більшість опитаних впевнені в здатності президента України орієнтуватися в міжнародних справах.

Довіра до президента України Володимира Зеленського з боку населення США і низки країн Європи в порівнянні з минулим роком знизилась. Про це повідомляє “Європейська правда”, яка посилається на дані опитування Pew Research Center, оприлюднені 2 липня

Зазначається, що через понад два роки з початку вторгнення Росії в Україну рейтинги Зеленського є неоднозначними серед 35 країн-членів і не членів НАТО, які взяли участь в опитуванні. У середньому 40% дорослого населення цих країн вірять у те, що Зеленський зробить правильний вибір щодо світових справ, тоді як 46% не вірять.

Лише в семи країнах більшість опитаних впевнені в здатності президента України  орієнтуватися в міжнародних справах. Довіра до нього значно впала в кількох країнах Європи та Північної Америки.

У Європі довіра до Зеленського суттєво різниться в залежності від країни. Вісім з десяти дорослих у Швеції довіряють Зеленському – і це найвищий показник довіри до українського президента. Приблизно така ж частка оптаних в Угорщині йому не довіряє.

З 2023 року довіра до голови української держави значно знизилася в багатьох країнах. Найбільше падіння відбулося в Польщі, де довіра до нього впала на 22 відсоткові пункти у порівнянні з минулим роком.

На 7 пунктів довіра впала у Нідерландах, Німеччині, Іспанії та Франції, на 6 – у Швеції.

У деяких країнах близько п’ятої частини населення (або більше) не висловлюють своєї думки щодо Зеленського – наприклад 45% дорослого населення в Індії.

Нагадаємо, за результатами соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 16-22 травня цього року, 59% українців висловили довіру до президента Володимира Зеленського. Як зауважили соціологи, при вступі на пост президента Володимиром Зеленським у 2019 році йому довіряли 80% українців, проте до лютого 2022 року цей показник знизився до 37%. Водночас 52% висловлювали недовіру до президента.

Після повномасштабного російського вторгнення довіра до глави держави зросла до 90%, утім, до кінця грудня 2023 року рівень знизився до 77%, а до лютого 2024 року — до 64%. Станом на травень 2024 року Володимиру Зеленському не довіряють 36% респондентів.

За результатами цього ж опитування, 43% українців стверджують, що ситуація з демократією в Україні за п’ять років президенства Володимира Зеленського погіршилася. 

З них 28% вважають, що це відбулося через намагання влади згорнути права і свободи громадян. 11% опитаних пов’язують погіршення ситуації з демократією з об’єктивними обставинами воєнного часу. Ще 3% назвали обидві причини.