Росія понад 10 років привласнює українську культурну спадщину на ТОТ Донеччини, Луганщини та у Криму, – Генпрокурор

Джерело: Детектор медіа
Коли певні ікони, певні картини, які були вироблені на території України з'являються в російських музеях під іншою назвою, то це свідчить про те, що ворог намагається знищити основу, на якій стоїть українська нація.

Росія понад 10 років грабує та привласнює українську культурну спадщину у тимчасово окупованому Криму та на тимчасово захоплених територіях Донецької і Луганської областей. 

Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час міжнародної конференції “Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України”, передає Суспільне Крим. 

Міжнародна конференція присвячена 70-річчю Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та 25-річчю Другого протоколу 1999 року до Гаазької конвенції 1954 року. 

“Російський імперіалізм вже не одне століття намагається знищити українську культуру та стерти українську ідентичність. З початком війни проти України у 2014 році ці спроби стали очевидними всьому світові. Росія понад 10-річчя грабує та привласнює українську культурну спадщину на ТОТ Криму, Донецької, Луганської областей, ще до повномасштабного вторгнення”, — заявив Андрій Костін. 

Генпрокурор зазначив, що світ став свідком захоплення об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Криму, розграбування музеїв в Херсоні та Маріуполі. Андрій Костін акцентував, що на окупованих територіях Росія проводить русифікацію, забороняє українську освіту та знищує українські підручники з історії. 

У свою чергу співорганізатор конференції, директор програми “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження” Роман Романов розповів, що почав займатися питаннями захисту культурної спадщини ще з 2014 року, після окупації Криму.”Це величезна біда, те що відбувається зараз. Але з іншого боку це біда, яка об’єднує”, — сказав Романов. 

Згадуючи Херсонес, він заначив, що “є величезні підстави для того аби задуматися, як ми ставилися до культурної спадщини. І я не думаю, що у нас була нагода про це подумати. Але коли загроза така масштабна як зараз — ми не маємо іншого вибору”. 

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар повідомила, що 453 541 музейний предмет наразі евакуйовано. За її словами, станом на 2014 рік в Україні було 12 млн музейних об’єктів, які належали до державної частини музейного фонду, і 1,7 млн з цих об’єктів, а також 90 музеїв, нині знаходяться на тимчасово окупованих територіях. 

Бондар додала, що близько 35 тисяч музейних об’єктів перебувають у розшуку, і ця кількість збільшуватиметься, адже потрібен час для збирання доказової бази. 

“Коли певні ікони, певні картини, які були вироблені на території України з’являються в російських музеях під іншою назвою, то це свідчить про те, що ворог намагається знищити основу, на якій стоїть українська нація. І робить це все дуже методично”, — наголосив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора України Юрій Білоусов. 

За даними офісу Генпрокурора, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2003 об’єктів культурної інфраструктури були пошкоджені, 314 знищені повністю. Через російську агресію 1080 культурних об’єктів культурної спадщини в Україні зруйновані або пошкоджені. З них 121 — це пам’ятки національного значення, 879 місцевого значення, 80 — щойно виявлені. Українські прокурори відкрили 70 кримінальних проваджень. 

Очільниця Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі нагадала, що сума збитків від шкоди, завданої Росією культурній спадщині Україні, наближається до 9 млрд доларів. 

Нагадаємо, з початку війни з України до Росії було вивезено понад 480 тисяч творів мистецтва. Визначити ціну вкрадених робіт майже неможливо, оскільки лише частина з них була застрахована.

У липні 2023 року Спілка археологів України та Центр національного спротиву повідомляли про незаконні розкопки на території історико-археологічного музею-заповідника «Херсонес Таврійський» у тимчасово окупованому Криму та наміри окупантів вивезти 300 тисяч експонатів основного фонду музею.  

Фото: на місці пам`ятки світового значення, античного міста Херсонес, російські окупанти побудували історико-археологічний парк “Новий Херсонес”/crimea.ria.ru