ЄС переоцінює свої потужності виробництва і порушує обіцянки обсягів поставок боєприпасів в Україну, — розслідування «Схем»

Джерело: Детектор медіа
Наявні обсяги можуть бути щонайменше вдвічі скромнішими, ніж заявляють високопосадовці ЄС

«Схеми», проєкт «Радіо Свобода» у складі консорціуму європейських журналістів, опублікували нове розслідування про невідповідність реальних обсягів виробництва боєприпасів заявам високопосадовців ЄС, а також причини та наслідки неспроможності ЄС виконати обіцянки щодо постачання снарядів, йдеться у повідомленні на сайті проєкту.

Як зазначають «Схеми», Європейський союз, схоже, видає бажане за дійсне, оцінюючи свої потужності з виробництва артилерійських снарядів калібру 155 мм. Наявні обсяги можуть бути щонайменше вдвічі скромнішими, ніж заявляють високопосадовці ЄС. Це, зрештою, призводить до того, що вони не можуть сповна виконати власні обіцянки щодо постачання боєприпасів Україні.

«Схеми» протягом кількох місяців досліджували, чи відповідають дійсності публічні заяви посадовців ЄС щодо темпів зростання потужностей виробництва боєприпасів та чи справджуються їхні обіцянки щодо обсягів постачання снарядів до України.

«Журналісти опитали виробників та покупців боєприпасів, урядовців, політичних радників і військових експертів у країнах — членах ЄС та в Україні, та з’ясували, що європейські виробники в змозі виготовити приблизно вдвічі менше боєприпасів, ніж заявляють у Брюсселі, та що станом на червень 2024 року ЄС надав Україні вдвічі менше снарядів, ніж обіцяв, ще й зі значним запізненням», — ідеться в розслідуванні. 

У червні 2024-го високопосадовець Єврокомісії Тьєррі Бретон заявив, що до кінця поточного року виробники ЄС вийдуть на спроможність виробництва 1,7 мільйона снарядів на рік, яка й надалі зростатиме.

Однак, згідно зі словами високопоставленого джерела в європейській збройовій промисловості, яке говорило на умовах анонімності, нинішня спроможність і досі становить лише третину від цієї цифри.

«Це (європейська виробнича спроможність. — Ред.), беззаперечно, менше від 500 тисяч снарядів на 2024 рік. Ось такі вони, спільні потужності. Це дуже далеко від 1,4 мільйона або 1,7 мільйона, про які казали Боррель і Бретон», — заявив голландському виданню The Investigative Desk поінформований представник європейської промисловості на умовах анонімності.

Згідно з публічним звітом міністерства оборони Естонії від грудня 2023 року, виробничі потужності ЄС оцінюються приблизно в 600 тисяч пострілів на рік. Ця інформація також збігається з оцінкою німецького виробника Rheinmetall від січня 2024 року. У цьому внутрішньому документі компанії, який отримали журналісти, йдеться про те, що всі західноєвропейські виробники зброї разом станом на початок року можуть виробляти близько 550 тисяч снарядів на рік.

У відповідь на запитання журналістів про невідповідність слів посадовців ЄС знахідкам медіа, в Європейській комісії заявили, що їхня оцінка європейських виробничих потужностей ґрунтується на «фактах» і «бере до уваги поточні інвестиції» в індустрію.

Журналістський консорціум, у який увійшли «Схеми» (український проєкт «Радіо Свобода»), німецький Die Welt, чеський Investigate.CZ, польські Vsquare та Frontstory.PL, фінський Iltalehti, словацький Ján Kuciak Investigative Centre, нідерландський The Investigative Desk та естонський Delfi Estonia, зʼясували причини повільного нарощування європейських потужностей з виробництва боєприпасів.

За словами представників збройових компаній, проблема полягає у всесвітньому дефіциті пороху та вибухових речовин, а також у нестачі коштів для фінансування промисловості, адже влада західних країн неохоче підписує з індустрією довгострокові контракти.

Високопоставлені джерела в урядах та збройовій галузі ЄС, із якими поспілкувалися «Схеми» та медіапартнери, звинуватили в затримках надходження боєприпасів до України бюрократію та повільність ЄС, а однією з причин скорочення обсягів постачання боєприпасів назвали невідповідну оцінку ЄС власних виробничих потужностей.

Тим часом Україна й самостійно закуповує боєприпаси за обмежені кошти, а в другій половині 2024 року планує розпочати власне серійне виробництво 155-міліметрових снарядів, яких вкрай потребує для стримування російської агресії.

Водночас міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін вважає, що самотужки Україна ніколи не зможе задовольнити внутрішню потребу у снарядах.

«Ми ніколи не зможемо виробляти стільки боєприпасів, скільки зараз потрібно нашим Збройним силам», — сказав Камишін у коментарі «Схемам».

За словами міністра оборони України Рустема Умєрова, поточна потреба Сил оборони становить 200 тисяч снарядів на місяць. Втім, ЄС та США разом узяті не можуть задовольнити цю потребу.

«Весь вільний світ не може задовольнити цю потребу, тому що ми маємо активну лінію фронту в 1,5 тисячі кілометрів, чого не було з часів Другої світової війни», – продовжив Камишін.

Нагадаємо, що 24 квітня президент США Джо Байден підписав законопроєкт, який передбачає надання Україні майже $61 млрд військової допомоги.

20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт допомоги Україні на 61 млрд доларів. Після цього законопроєкт було передано на розгляд Сенату — як зміни до сенатського законопроєкту про міжнародну допомогу США HR.815, який був прийнятий у лютому.

Вже 23 квітня Сенат Конгресу США переважною більшістю голосів проголосував за виділення пакета допомоги, що об’єднує чотири законопроєкти на загальну суму $95 млрд, за які Палата представників голосувала окремо. Йдеться про майже $61 млрд для України, понад $26 млрд для Ізраїлю та понад $8 млрд для Індо-Тихоокеанського регіону.