Полтавський експертно-криміналістичний центр отримав нове обладнання

Полтавський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС отримав нове обладнання. Так, системний аналізатор ДНК дозволяє визначити ДНК-профіль живої людини за 90 хвилин.

Нове обладнання закуплено у науково-дослідний експертно-криміналістичний центр  в рамках програми «Боротьба зі злочинністю» за майже 11 мільйонів гривень з міського бюджету.

Артем Почерняєв, судовий експерт центру, пояснив, що за допомогою спеціального аплікатора з порожнини рота беруть клітини або слину, які потім аналізуються для отримання ДНК-профілю. Всі отримані данні зашифровуються і вносяться до єдиної бази для подальшої перевірки.

Раніше в лабораторії був лише один такий аналізатор, це дозволяло обробляти тільки 8 зразків на день.

Нове обладнання відтепер значно підвищує продуктивність лабораторії.

Олена Канюка, завідувачка сектору біологічних досліджень, зазначила, що лабораторія досліджує зразки букального епітелію від підозрюваних, потерпілих та родичів без вісти зниклих осіб. Інші зразки, як-от кров чи кісткові рештки, відправляють до спеціалізованих лабораторій в інших регіонах.

Вся отримана інформація відправляється до центральної бази в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі для порівняння ДНК-профілів.

Також лабораторія виконує дослідження на встановлення батьківства та материнства.


Джерело: poltava365.com