У Києві презентували книгу «Мистецтво війни і миру», яка базується на досвіді України

Джерело: Детектор медіа
У книзі наголошується, що програш України у боротьбі проти російської агресії неминуче призведе до зміни світового порядку в гіршу сторону та стане тригером для авторитарних режимів у всьому світі (РФ, КНР, Північна Корея, Іран, Сирія, Венесуела тощо), що призведе до нових конфліктів високої інтенсивності на Близькому Сході, в Африці, Центральній і Латинській Америці та Азії.

У Києві презентували англомовну книгу «Мистецтво війни і миру» (The Art of War and Peace) про боротьбу народів світу з автократичними режимами та Україну як світового лідера у протистоянні з одним із таких режимів — путінської Росії. 

Видання представили Аналітичний центр The Brenthurst Foundation (ПАР), Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки й Укрінформ, повідомляє кореспондент агентства. 

Автори книги – Грег Міллс (Greg Mills) та Девід Кілкуллен (David Kilcullen) – всесвітньо відомі експерти з питань політики та безпеки. 

Автори повідомили, що книга спрямована на підтримку боротьби народів світу з автократичними режимами, а також на підтримку України як світового лідера у протистоянні авторитарному та агресивному режиму Путіна. 

Автори використали матеріали, які вони отримали під час  відвідувань міст і населених пунктів України, що у різні періоди повномасштабної війни були наближені до лінії бойового зіткнення (Київ, Буча, Гостомель, Харків, Ізюм, Куп’янськ, Одеса, Херсон /р-н Антонівки/), у період з лютого 2022 року по грудень 2023 року. 

На думку одного з авторів книги, директора аналітичного центру The Brenthurst Foundation, старшого асоційованого наукового співробітника аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI) Грега Міллса, світ поділився на дві частини щодо підтримки України у війні проти Росії, а досягнення миру можливе за трьох умов. 

«По-перше, обидві сторони мають усвідомити, що можна більше здобути, завершуючи битву, ніж продовжувати її. По-друге, треба мати спільний метод і потрібних лідерів, які є частиною цього методу. І третій компонент, який є критичним для України, треба, щоб зовнішній світ рухався в одному напрямку і підштовхував сторони до переговорів. І в цьому розділеному світі, який ми обговорюємо в цій книзі, саме те, чого бракує в даний момент історії. Досягнення зовнішнього консенсусу є вирішальним і може забезпечити мирну реальність», – вважає Міллс. 

Рецензент книги, колишній міністр оборони Колумбії, двічі посол Колумбії в США (2021-2022 та 2015-2017 роки) Хуан-Карлос Пінзон застеріг українців від “поганого миру”, під час якого війна може продовжитися в іншому вимірі. 

«Коли навіть припиняться активні бойові дії, ми побачимо, що війна має багато обличь. Є люди, які використовують ідеологію, політико-дипломатичний статус для проведення війни в іншому сенсі, але так само для досягнення цілей війни. Ті, кого перемагають на полі бою, під час мирних переговорів можуть використати перемир’я для своєї безкарності й перейти до війни політичними засобами. Це той досвід, на який має зважати Україна. Так, мир вам потрібен, але пам’ятайте про наступний рівень цілей і результатів їх досягнення», – наголосив Пінзон. 

Ще один рецензент книги, ексміністр фінансів Аргентини Альфонсо Прат Гей запропонував Україні не чекати кінця війни, а вже зараз думати про економіку відновлення, без якої не буде сталого миру. 

«Справжній мир не може бути надійним, доки у вас немає надійної власної економіки миру. Вже зараз треба думати про економіку відновлення, як перевести машину війни на машину мирного виробництва на користь українського народу. Що робити з боргом, який ви зараз маєте перед Заходом, з місцевою фінансовою системою, корупцією, яка є не лише на політичному, але й на фінансовому рівні, як забезпечити інституційну спроможність Центробанку, як повернути в Україну молодь з її мізками», – зазначив Гей. 

Генеральна директорка аналітичного центру Royal United Services Institute Карін фон Хіппел вважає, що війна в Україні глобально міняє світовий устрій, в якому всі вчитимуться на досвіді українців. 

«На глобальному рівні ми бачимо перехід від світового порядку, який був після Другої світової війни, до певного нового порядку з чималими трансформаціями. Ми вчимося на тому, що тут відбувається. Це призвело до чималих зрушень у дипломатії, інноваційних технологіях, у способах комунікації з людьми. Надзвичайно корисно вчитися у вас, бо ми всі опановуємо новий світовий порядок, який ще незрозуміло, як остаточно виглядатиме. Багато хто вчитиметься на цьому досвіді, а українські військові навчатимуть інші армії світу, як воювати за цих умов, використовувати нові технології. І на основі наших партнерських відносин нам треба формувати новий світовий порядок», – сказала Хіппел. 

У книзі наголошується, що програш України у боротьбі проти російської агресії неминуче призведе до зміни світового порядку в гіршу сторону та стане тригером для авторитарних режимів у всьому світі (РФ, КНР, Північна Корея, Іран, Сирія, Венесуела тощо), що призведе до нових конфліктів високої інтенсивності на Близькому Сході, в Африці, Центральній і Латинській Америці та Азії. 

На фоні наведених фактів автори книги в ультимативній формі закликають країни цивілізованого світу посилити політичну, військову, військово-технічну та фінансову допомогу Україні. 

Книгу видано американським видавництвом Penguin Random House, вона друкуватиметься англійською, французькою, іспанською та португальською мовами. Електронна версія книги продаватиметься на всесвітньо відомих онлайн-платформах. 

Фото: Укрінформ