Із парку у центрі Полтави приберуть могилу комуністів

Виконком Полтавської міськради ухвалив рішення ексгумувати та перепоховати рештки з могили братів Літвінових, яка знаходиться у Петровському парку

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на “Суспільне”.

Могилу червоноармійців, яким приписували “боротьбу із петлюрівцями”, перенесуть на комунальне кладовище у село Супрунівку Полтавської громади. Мінкульт вже вилучив могилу з реєстрів культурної спадщини.

У могилі поховані близько трьох десятків комуністів. Зокрема, червоноармійці брати Литвинови, які загинули у Миргороді під час повстання 1919 році.

Представник Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар пояснив, чому останки братів Литвинових та надгробна плита мають бути перенесені з публічного простору Полтави.

“Ця плита звеличує братів Літвінових, які скоювали і тоді, понад сто років тому, злочини проти українців. Анатолій і Пьотр Літвінови обіймали керівні посади в органах окупаційної комуністичної радянської влади”, – зазначив він.

У Полтаві ще є дві могили, які вилучили з реєстру пам’яток. Це могили учасника штурму Зимового палацу та організатора партизанського руху 1918-1919 років проти української влади.

Нагадаємо, раніше у Запоріжжі виставили на продаж пам'ятник Леніну. Разом із пам'ятником також продають чотири бронзові скульптури та літери, які раніше були на монументі. Їхня стартова ціна — понад 10 мільйонів гривень. Однак охочих купити пам'ятник не було.

Джерело: regionews.ua