Соцмережами поширюють фейк про сотні загиблих у Полтаві

Неправдиві заяви деяких українських діячів щодо ракетного удару по Інституту зв’язку підхопили російські пропагандисти. Соціальними мережами шириться фейкова інформація про перебільшену кількість потерпілих.

Користувачі розповсюджують однаковий текст, в якому звинувачують владу у приховуванні наслідків ворожої атаки та применшенні кількості загиблих на кілька сотень чоловік.

Заяви про те, що в Києві роблять все, щоб применшити кількість жертв, зробили колишній нардеп Ігор Мосійчук та народний обранець Артем Дмитрук, який утік за кордон.

Російські пропагандистські ЗМІ підхопили цю інформацію, посилаючись на Мосійчука та Дмитрука.

Зрештою цей фейк почали поширювати користувачі соцмереж.

Вони також почали додавати пост медика добровольчого батальйону «Госпітальєри» Ігоря Ткачова, який живе поруч з місцем обстрілу й одним із перших приїхав туди. Він поскаржився, що під час допомоги постраждалим від атаки використовували зокрема китайські турнікети. За його словами це завадило врятувати багатьох потерпілих.

Також поширюють інформацію, нібито в день російської атаки на плацу навчального закладу відбувалося шикування.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростував неправдиву інформацію про кількість загиблих, посилаючись на офіційні джерела, зокрема на Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області. Так, станом на 5 вересня підтвердили загибель 55 людей.

Відомо, що в Інституті зв’язку у Полтаві на момент атаки перебувало 700 військовослужбовців:


Джерело: poltava365.com