Виявили ботулізм: на Полтавщині жінка вживала в’ялену рибу
На Полтавщині жінка вживала рибу в’ялену, після цього у неї підтвердили ботулізм. Вона вживала рибу в’ялену – лящ, виготовлену самостійно в домашніх умовах.
У 2024 році в Полтавській області зареєстрували один випадок захворювання на ботулізм. Захворіла жителька села Степне Запорізької області, вимушено переміщена особа, повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби Полтавщини.
У 2023 році на Полтавщині підтвердили два випадки захворювання на ботулізм. Занедужали жителі Полтави 1986 та 1994 року народження, які вживали рибу в’ялену – лящ. В одному випадку риба була домашнього виготовлення, в іншому випадку походження риби не відоме.
Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Це і обумовлює важкий перебіг хвороби, тривалий термін перебування пацієнтів на госпітальному ліжку, високу летальність, інвалідизацію, високу вартість лікування та реабілітації.
В’ялена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає “збудником” для розмноження токсинів:
– така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин руйнується лише при кип’ятінні впродовж 10–15 хвилин;
– може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
– соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не руйнує токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
– споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.
Аби вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Уникайте споживання:
– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, а також м’ясних та грибних та інших консервів, виготовлених у домашніх умовах;