СБУ оголосила підозру головному редактору пропагандистського видання «ХХІ век» з Луганська

Пропагандиста Юрія Юрова підозрюють в інформаційній співпраці з окупантами (ч.6 ст.111-1 КК України).

Служба безпеки України оголосила підозру в інформаційній співпраці з окупантами засновнику й головному редактору пропагандистського видання «ХХІ век» Юрію Юрову з Луганська. Про це повідомив ІМІ з посиланням на текст підозри на сайті Луганської обласної прокуратури.

Згідно з інформацією правоохоронців, після окупації Луганська загарбники зареєстрували видання «XXI век», що й нині випускає газету антиукраїнського характеру та дискредитує українську владу. У 2023 році медіа переєстрували в Росії. 

Наразі Юрій Юров перебуває на окупованій території та створює контент на підтримку окупантів. Створені підозрюваним та за його участі відеоматеріали поширюють в ефірі пропагандистського телеканалу «Луганск 24».

Зокрема, 1 листопада 2023 року Юрій Юров у своєму телеграм-каналі опублікував допис «Поздравление Председателя Народного Совета Дениса Мирошниченко с Днем воссоединения Луганской Народной Республики с Россией».

З 2010 року він є депутатом Луганської міської ради, а у 2014-му почав співпрацювати з незаконними збройними формуваннями і став псевдодепутатом так званого «Народного Совета Луганской Народной Республики».

Його видання після 2014 року стало одним з рупорів бойовиків. У 2014 році Юров був прессекретарем Луганської облорганізації Партії регіонів, яку очолював тодішній нардеп Олександр Єфремов. Усі друковані медіа повинні були пройти «перереєстрацію» в окупаційному «міністерстві інформполітики ЛНР». Реєстрацію отримали пропагандистські видання, деякі рекламні та церковні медіа, зокрема і газета Юрова.

У 2014 році ім’я Юрія Юрова занесли на Дошку ганьби брехливих журналістів за пропагандистську підтримку дій бойовиків.

Зазначимо, що у травні 2024 року Юрову також повідомили про підозру за статтею ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу (добровільне обіймання громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їхнього проведення).