«Ворскла» до кінця тримала інтригу, але програла «Шахтарю» у фіналі Кубка України

Полтавці вперше за довгий час провели матч за який не соромно, але залишилися без трофея

Сьогодні у Рівному «Ворскла» у фіналі Кубка України зіграла з «Шахтарем». Для полтавців це вже третій кубковий фінал. У першому — у 2009-му — «Ворскла» мінімально переграла саме «Шахтар» і здобула єдиний трофей у своїй історії. У другому — у 2020-му — полтавці у Харкові в серії пенальті поступилися «Динамо». І от сьогодні третій фінал Кубка України для полтавців. Воротар «Ворскли» з фіналу 2009-го — Сергій Долганський — нині вже головний тренер ворсклян. Воротар «Ворскли» з фіналу 2020-го — Дмитро Різник — сьогодні грає проти ворсклян. «Шахтар» приїхав чемпіоном, «Ворскла» — з восьмиматчевою безвиграшною серією в чемпіонаті. Та ця одна гра могла все змінити для команди Долганського. Це був перший фінал Кубка України після початку війни й полтавська «Ворскла» могла взяти перший воєнний Кубок України. А сам фінальний матч назвали фіналом Вдячності — вдячності ЗСУ та всім захисникам і захисницям України.

«Ворскла» — «Шахтар» — 1:2

«Ворскла»: Ісенко, Якубу (Бацула, 57), Пердута, Павлюк, Хрипчук, Крупський, Сіссоко (Феліпе, 83), Скляр (Челядін, 68), Мякушко (Нестеренко, 57), Кане, Степанюк (Ковталюк, 68).

В. о. головного тренера: Сергій Долганський.

«Шахтар»: Різник, Азаров, Бондар, Матвієнко, Конопля, Степаненко (Марлон, 73), Бондаренко, Криськів, Кевін, Зубков (Швед, 81), Сікан (Траоре, 81).

Головний тренер: Маріно Пушич.

Голи: Ковталюк (86) — Сікан (40), Конопля (56).

Сергій Долганський збирався грати від оборони, тож наситив захисну лінію. Перед Дмитром Ісенком зіграли Данило Хрипчук та Євген Павлюк. На лівому фланзі захисту зіграв Наджеб Якубу, на правому — Ігор Пердута. В опорній зоні вийшли Самбу Сіссоко та Олександр Скляр. Фланги атаки поділили Сергій Мякушко та Ілля Крупський. На вісті атаки зіграли Руслан Степанбк та трохи глибше — Ібрахім Кане.

«Ворскла» розуміла, що «Шахтар» більше володітиме м’ячем і атакуватиме. Команда Долганського зіграла від оборони й більшу частину матчу «терпіла». Але саме у ворсклян були найнебезпечніші моменти до голу, за рахунок контрвипадів. Ібрахім Кане двічі вибігав на побачення з Дмитром Різником після передач з глибини. На 21-й хвилині малійцю не вистачило швидкості й Різник був першим і вибив м’яч. На 27-й хвилині Ібрахім вже пробивав, але не зміг переграти воротаря.

На сороковій хвилині полтавців покарали. Після чергової майже відбитої масованої атаки гірників, «Шахтар» виграв підбір. Іраклій Азарові подав на голову Данилу Сікану й той майстерно переправив м’яч у ворота — 0:1. На жаль.

Мінімальна перевага дуже слизька й будь-яка вдала атака ворсклян могла все змінити. Втім, після перерви «Шахтар» все одно виглядав впевненішим, хоч «Ворсклі» було потрібно відіграватися. Другий гол залетів відносно швидко — на 56-й хвилині Юхим Конопля головою замкнув подачу від Олексія Зубкова. Павло Ісенко вбив м’яч з воріт, але саме з воріт — після того, як він вже був за лінією — 0:2.

За такого рахунку Сергій Долганський кинув в бій Івана Нестеренка та Миколу Ковталюка. Останній мав два моменти, але не забив. Скляра змінив свіжий Челядін, також на полі з’явився Феліпе. І полтавцям вдалося відродити інтригу! На 86-й хвилині Ілля Крупський продерся правим флангом, віддав між ніг захиснику на Ковталюка, а Микола п’ятою переправив м’яч у ворота — 1:2.

Вболівальники отримали вогняну кінцівку. Вболівальники завелися і підтримували команду. В одному з епізодів була підозра на гру рукою від «Шахтаря», але пенальті не було. На полі було все більше емоцій, команди встигли поштовхатися і посперечатися, але голів більше не було.

У підсумку констатуємо — «Ворскла», вперше за довгий період заслужила на компліменти і оплески, провівши матч за який не соромно. А «Шахтар» — виграв Кубок України 2023/2024.

Джерело