Відкрили кримінальне провадження щодо закупівель Бахмутського психоневрологічного інтернату

Кілька тижнів тому, ми детально розбирали ситуацію щодо закупівель Бахмутського психоневрологічного інтернату, який евакуювали на Полтавщину, а саме на територію Великобудищанської громади.

Під час аналізу закупівель, виявилось, що перемогу отримує одна і та ж особа, а ціни закупівель здавались необґрунтовано завищеними. У соціальних мережах користувачі назвали ці закупівлі простим відмиванням бюджету і просили Антимонопольний комітет України та органи виконавчої влади, перевірити їх на законність.

Днями, під час моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень, натрапили на судову справу, що стосувалася даного закладу, оскільки усі дані, та, зокрема, суми закупівель, вказані у судовій справі, співпадали із тими, що зазначені у публікації «Базар Медіа в Україні».

Як стало відомо із ЄДРСР, слідчий суддя Гадяцького районного суду, 14 червня, розглянув клопотання заступника начальника СВ ВП No 1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області про тимчасовий доступ до документів в межах кримінального провадження, за ознаками правопорушення, передбаченого ст.367 ч.1 КК України.

Із матеріалів справи відомо, що 13 червня 2024 року, заступник начальника СВ ВП No 1 Миргородського РВП ГУНП звернулася до суду, вказуючи, що 22.05.2024 в соціальній мережі «facebook», було розміщено статтю про те, що службовим особами комунальної установи, за наявності у закладі лише чотирьох підопічних, протиправно витрачено бюджетні кошти на закупівлю продуктів харчування та безпідставно відхилено найбільш економічно вигідні пропозиції учасників процедур закупівель.
В умовах дії в Україні режиму воєнного стану, комунальна установа, в особі директора із ФОП заключили договір про закупівлю хлібопродуктів на загальну суму 834 100 грн; ліків, на загальну суму 99 952,10 грн; молокопродуктів на загальну суму 50 400 грн; молочних продуктів різних на загальну суму 477 082 грн; продуктів харчування на загальну суму 466 797,5 грн; вершкового масла на загальну суму 179 313,75 грн; сирних продуктів на загальну суму 347 830 грн; мяса на загальну суму 574 250 грн; риби на загальну суму 405 600 грн; соків на загальну суму 198 700 грн. Термін поставки товарів до 31.12.2024.
Обставини щодо законності витрачання бюджетних коштів можуть бути встановлені шляхом аналізу витрачання коштів за відповідними документами комунальної установи. Для встановлення законності використання бюджетних коштів та проведення судово-економічної експертизи, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів закладу, зокрема договорів про закупівлі, документів зприводу виконання зазначених договорів (заявок, рахунків, видаткових накладних про отримання товарів, виконання робіт та надання послуг, бухгалтерські регістри, тощо) та документів, в яких визначені службові/посадові/функціональні обовязки осіб, що виконували обов`язки головного бухгалтера та начальника цього закладу. Перелічені документи можуть бути речовими доказами у цьому кримінально- му провадженні.

Керуючись статтями 159-166 КПК України, слідчий суддя задовольнила клопотання заступника начальника СВ ВП No 1 Миргородського РВП ГУНП, та надала слідчій групі тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в адміністративному корпусі КУ. Ухвала слідчого судді діє два місяці та оскарженню не підлягає.

«БМ»

Джерело