У Гадячі планують ремонти укриттів

Цьогоріч, у Гадячі планують провести декілька капітальних ремонтів захисних споруд: у Гадяцькій МЦЛ та Гадяцькому ліцеї No2 ім. Михайла Драгоманова.

Почнемо з ліцею
Ми не одноразово обговорювали питання укриття у навчальному закладі, адже на умови в шкільному укритті батьки скаржились починаючи із минулого року.

На черговому 46 засіданні сесії міської ради, що відбулося ще у січні, міський голова зазначив, що це єдине укриття, яке є непридатним і не може вважатись навіть найпростішим. В укритті планували зробити підлогу, провести теплопостачання та встановити санвузли.

Зі слів Володимира Нестеренка, до наступного навчального року (тобто до вересня 2024-го) всі роботи мали бути завершені.

Навесні, начальник відділу освіти молоді та спорту Гадяцької громади Станіслав Бутенко у телефонній розмові повідомляв нам, що проект ремонту ліцею імені Михайла Драгоманова на той час був готовий, і його мали оприлюднити у системі DREAM, щоб, спробувати отримати державну субвенцію.
«Взагалі там проект на 1,7 мільйона гривень. Якщо ж проект не оберуть, тоді будемо робити все за кошти міської ради» – зазначив Станіслав Бутенко.

Згідно проекту, що був оприлюднений 22 травня у системі DREAM, в закладі освіти навчається 362 учні. За оцінками фахівців, у найпростішому укритті можна розмістити 300 осіб. Це покриває потребу в безпеці для учнів однієї зміни. Тож, під час повітряної тривоги, в укритті можна буде розмістити усіх учасників освітнього процесу. Кошторис складений з п’яти розділів: демонтажні роботи; загальнобудівельні роботи (сходи, стіни, двері, підлога, опорядження внутрішні, вимощення); опалення та вентиляція; електропостачання; зовнішні мережі опалення.
Площа забудови приміщення (найпростішого укриття) – 259,4 м2. Загальна площа приміщення (найпростішого укриття), що ремонтуються – 192,3 м2. Будівельний об’єм- 451,91 м3. Серед задіяних організацій – ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Міжрегіональна будівельна експертиза». Загальний орієнтовний бюджет проєкту – 1,6 млн грн.

Та, ймовірно, отримати співфінансування від держави не вдалося, оскільки під час останньої сесії Гадяцької міської ради, що відбулась 14 червня, виділили 1 млн. 162 тис. 964 грн – на ремонт укриття у Гадяцькому ліцеї No2.
Вже через тиждень, 20 червня, на сайті Prozorro був оприлюднений тендер «Послуги по ремонту захисної споруди цивільного захисту (найпростіше укриття) в
Гадяцькому ліцеї No2 імені Михайла Драгоманова Гадяцької міської ради». Очікувана вартість – 1 млн. 125 тис. 451 грн. Аукціон відбувся 28 червня. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг – 31 серпня 2024 року.
Переможцем стало приватне підприємство «Будівельник» із пропозицією 1 млн 41 тис. 589 грн 19 коп. Зазначимо, що це був єдиний учасник торгів.
Згідно технічних вимог, «якість наданих послуг гарантується виконавцем протягом 5 років з дня завершення надання послуг».

Та ми пам’ятаємо, як у цьому році, цим же підприємством, був виконаний ремонт укриття для Гадяцького ліцею ім. Олени Пчілки, за адресою Гетьманська 49. Завершення робіт затяглося через порив каналізаційної труби, й по факту ремонт закінчили на 2 місяці пізніше граничного терміну. А вже через короткий проміжок часу, у захисній споруді почалися проблеми – пліснява, грибок, вологість та вода на підлозі.

Чи будуть виконані роботи належним чином цього разу? Дізнаємося згодом.

Ремонт укриття у лікарні
Подробиці щодо масштабного проекту на капітальний ремонт споруди цивільного захисту протирадіаційного укриття No61007 КНП «Гадяцька МЦЛ» ми дізналися місяць тому, під час моніторингу системи DREAM.

Проєктом передбачалося проведення капітального ремонту з виконанням внутрішніхоздоблювальних робіт, заміною дерев’яних дверних блоків, заміну внутрішніх мереж системи водопостачання та каналізації, внутрішніх мереж опалення та вентиляції, заміну електричного кабелю та електричних приладів, встановлення пожежної сигналізації. Площа забудови приміщення ПРУ – 1215,32 м2. Загальна площа приміщень, що мають відремонтувати – 951,58 м2. Будівельний об’єм приміщень ПРУ, що ремонтуватимуть – 2969 м2. Ступінь вогнестійкості будівлі – ІІ. Проєкт передбачає створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення – технічні рішення відповідають ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд». Загальний орієнтовний бюджет проєкту – 18 млн. 200 тис. грн, із них: 14,5 млн грн – капітальні витрати, 3,8 млн. грн – операційні витрати.

Нагадаємо, питання щодо ремонту цього укриття, обговорювали під час зустрічі міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка з керівництвом лікарні у Гадячі, що відбулась у квітні цього року. Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак та директор Гадяцької МЦЛ Олександр Шаповал, повідомили тоді, що подання на обласну адміністрацію щодо ремонту було оформлене, а міський голова Володимир Нестеренко зазначив, що «зі свого боку надає гарантійний лист на співфінансування», тобто 10% від суми буде за рахунок бюджету громади.

А вже 21 червня, міністр МОЗ Віктор Ляшко підписав наказ No1086 «Про затверджения
Переліку проєктів, які фінансуються у 2024 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров’я».
Згідно Наказу, на капітальний ремонт споруди цивільного захисту протирадіаційного укриття No61007 КНП «Гадяцька МЦЛ» із бюджету виділили 16 млн. 410 тис. 103 грн.

Також, 19 червня стало відомо, що громади Полтавської області здобули перемогу у грантовому конкурсі Проєкті «Підтримка відновлення громад на сході України», який реалізується Helvetas Ukraine Helvetas Swiss Intercooperation в межах підтримки України з боку Швейцарії за фінансування Swiss Solidarity який був направлений на облаштування укриттів. Про це повідомили на сторінці Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції».

І серед тих, хто отримає грант – КНП «Гадяцька МЦЛ», про що повідомила адміністрація медзакладу у соцмережі. Щодо розміру суми гранту – інформації ми не побачили.

Чесно кажучи, було не зовсім зрозуміло, чи буде грант теж буде залучений до ремонту вищезгаданого укриття, чи можливо це стосувалося ремонту вже іншої захисної споруди. Також стало цікаво, коли ж планують оприлюднити тендер на виконання робіт ремонту укриття No61007.

Із цими питаннями ми звернулися до директора Гадяцько міської лікарні Олександра Шаповала.

«Щодо гранту – це кошти на ремонт укриття, яке розташоване під поліклінічним відділенням. Там частково ремонт вже виконаний. Сума гранту – 260 тис. грн. Це взагалі два різні проекти. Щодо виділених 16 мільйонів – так, наказ МОЗ підписаний, але коштів ще по факту немає. Я скажу так, ви про все дізнаєтеся, оскільки все це ще буде вирішуватись на сесії Гадяцької міської ради. Кошти мають прийняти та виділити 10% від громади. Це 1,8 мільйонів гривень, оскільки проектом передбачено ремонт на суму 18 мільйонів гривень. Ми також направили звернення до інших громад, які стосувалися співфінансування, тобто щоб оці 10% були від усіх наших громад».

Тож подальшу інформацію щодо ремонту укриття, ймовірно, дізнаємось вже під час наступних сесій міської ради.

Джерело