У Києві презентували документальний фільм «Радіо Свобода» про депортацію українських в’язнів 

Джерело: Детектор медіа
Стрічка «Поверніть мене додому» розповідає про незаконне вивезення засуджених з окупованих територій України до Росії восени 2022 року, а також про те, як після відбування покарань у російських в’язницях українці намагаються повернутися додому через Грузію

У Києві відбувся прем’єрний показ документального фільму «Радіо Свободи» «Поверніть мене додому» про історії депортованих в’язнів, які опинилися в окупації, а також дискусія, присвячена питанню появи нових ордерів МКС проти посадовців Росії. Про це йдеться у повідомленні на сайті медіа. 

«Скільки засуджених ще перебувають у депортації? Як українці намагаються повернутися додому через Грузію? І чи готові ексзасуджені йти захищати Україну? Про це авторка Мар’яна Сич розповіла у фільмі «Поверніть мене додому», режисером якого став Назар Питель», – йдеться у повідомленні.

Фільм зачіпає проблему примусово депортованих українських в’язнів, які опинилися в окупації на початку повномасштабного вторгнення — згодом, після звільнення територій, їх незаконно вивезли на російську територію.

Уже після завершення відбування терміну покарання повернутися додому для них стало складним завданням, адже Україна не може підтвердити їхні особи, й чоловіки тижнями, а то й місяцями очікують на кордоні в’їзду в країну.

На презентації стрічки були представники правозахисних і громадських організацій, міністр юстиції України Денис Малюська й один із героїв фільму, якому вдалося повернутися до рідного Києва після затяжного очікування на кордоні.

«Коли росіяни захопили Херсон — ми в окупації просиділи дев’ять місяців, а після звільнення українською армією територій — ті забрали нас із собою в Росію в Краснодар… Адміністрация, ФСБшники — били, знущались, постійно пропонували російські паспорти, а за відмову — називали нацистом. Я просидів там сім з половиною місяців — при мені набирали «Вагнер»… Я не взяв російський паспорт із принципу, бо у мене на фронті гине чимало моїх друзів. Та хай би вони мене там завалили — я б не узяв російський паспорт», — розповів колишній засуджений і герой фільму Володимир Рачіба.