На Закарпатті та Полтавщині ліквідували дві ботоферми, які працювали на російські спецслужби

Правоохоронці нейтралізували у Полтавській та Закарпатській областях дві ботоферми, які проводили інформдиверсії проти України

Про це передає RegioNews із посиланням на пресцентр СБУ.

Викриті організатори ворожих осередків. Ними виявилися двоє місцевих фахівців у сфері ІТ, які продавали росіянам фейкові акаунти. Потім спецслужби РФ проводили через них інформаційні диверсії на користь Кремля.

Зокрема, рашисти використовували “зареєстровані” в Україні облікові записи для поширення дезінформації про суспільно-політичну ситуацію в нашій державі нібито від імені українських громадян.

Також спецслужби РФ застосовували фейкові акаунти для поширення дискредитаційних повідомлень про діяльність Сил оборони та ситуацію на фронті.

Так, у Полтавській області викрили місцевого жителя, який створив на “замовлення” росіян майже 15 тисяч анонімних акаунтів у різних соцмережах та месенджерах.

Щоб приховати злочин, фігурант намагався продати облікові записи через даркнет з розрахунку 1,5 долара за одного віртуального “користувача”.

За даними слідства, ботоферма з відповідним обладнанням та сім-картами українських операторів знаходилась безпосередньо у квартирі зловмисника.

На Закарпатті правоохоронці ліквідували канал підпільного продажу до РФ унікальних ІР-адрес, зареєстрованих на території регіону. Це дозволяло російським користувачам видавати в інтернеті себе за українців.

Для конспірації фігурант отримував кошти від “замовників” через російські платіжні системи у вигляді криптовалюти.

Обом фігурантам повідомили про підозру. Зловмисникам загрожує до 5 років вʼязниці.

Нагадаємо, СБУ викрила у Києві агентурну мережу елітного підрозділу російської ФСБ – Департаменту контррозвідувальних операцій. Координацією осередку в Україні займався колишній нардеп від ОПЗЖ.

Джерело: regionews.ua