В області фіксують сплеск захворюваності на туберкульоз

Полтавщина через війну потрапила до переліку областей із найвищим показником захворюваності на туберкульоз в Україні.

Про це днями повідомив головний фтизіатр Полтавщини Володимир Печериця на засіданні обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності. Показник захворюваності на туберкульоз в області становить 35 людей на 100 тисяч населення. Полтавщина – на 6-му місці за поширеністю інфекції.

Тенденцію до зниження захворюваності на туберкульоз фіксували в області у 2019-2020 роках. Проте від 2022 року пандемія туберкульозу наростає. Серед причин поширення хвороби:

 — масова міграція населення із зон активних бойових дій;
 — велика кількість внутрішньо переміщених осіб;
 — тяжкі умови військової служби.

«Усе нові й нові випадки продовжуємо виявляти й сьогодні. Якщо оцінювати показник статистично – він поганий. Якщо ж оцінювати роботу мережі, він свідчить про високу її результативність. Основний удар бере на себе обласний центр – ми приймаємо всіх внутрішньо переміщених осіб, військових. Якщо у Полтавському районі захворюваність складає 36,8 на 100 тисяч, то в самій Полтаві він значно вищий. Найбільший показник маємо у Лубенському районі: 41 на 100 тисяч населення», – сказав Володимир Печериця.

За словами фахівця, найнижчу захворюваність на туберкульоз спостерігають у районах, де немає фтизіатрів, які займалися би виявленням інфікованих. Керівники громад та очільники центрів первинної медичної допомоги мають стежити за ситуацією на своїй території й виділяти гроші на закупівлю туберкуліну, за допомогою якого встановлюють хворих.


Джерело: poltava365.com