Померла поетеса та громадська діячка Олександра Ковальова

Джерело: Детектор медіа
Олександра Ковальова мала значний вплив на Сергія Жадана в його дитинстві, знайомлячи його з письменниками, політиками, музикантами та журналістами, які виступали за українську незалежність.

На 76-му році життя померла поетеса, перекладачка, громадська діячка та педагогиня Олександра Ковальова. Про це повідомив письменник  Сергій Жадан у фейсбуці.

«Сьогодні вночі померла Олександра Ковальова — українська поетка, перекладачка, педагог, громадська діячка. Моя тітка», — написав він.

Як повідомляє «Суспільне Культура», Олександра Ковальова мала значний вплив на Сергія Жадана в його дитинстві, знайомлячи його з письменниками, політиками, музикантами та журналістами, які виступали за українську незалежність, а також із забороненою на той час літературою, пов’язаною з рухом за незалежність.

Вона публікувалася під кількома псевдонімами: Олеся Шепітько, Алекс Шмідт і Сандра Флюстерлінґ.

З 1983 року Олександра Ковальова стала членкинею Національної спілки письменників України й очолювала культурологічне товариство «Спадщина». Удостоєна стипендії Нюрнберга, премії ім. Костя Гордієнка, Харківської обласної премії ім. О. Масельського і премії журналу «Березіль». 

Також вона написала понад 50 статей про літературу, переклала 13 книг, серед яких твори Вальтера Загорка і Манфреда Шваба.

У її творчому доробку є кілька романів, збірок оповідань та поетичних збірок, зокрема «Степові озера», «Обрії», «На два голоси» (спільно з Надею Шмідт), «Ходім туди, де спить трава» (спільно з Ольгою Тільною), «Триблаженне дерево», «Овлур та інші повісті».

Окрім літературної діяльності, Олександра Ковальова була кандидаткою філологічних наук та доценткою факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного університету.